Young Active Bodø

Nye sider ved idretten

– Vi ønsker at ungdom skal få drive idrett på egne premisser, forklarer Monja Lien Jakobsen, initiativtaker og leder for Young Active Bodø. Foto og tekst: Caroline Dokken Wendelborg

Facebook Twitter LinkedIn E-post

BODØ

- Det som er så fantastisk bra med Young Active, er at det handler ikke om hvor god du er for å kunne delta. Du kan komme akkurat som du vil og du kan komme med akkurat de erfaringene du har. Om du ønsker å delta kun for å skape et godt sosialt miljø eller for å utvikle deg selv som utøver – er du hjertelig velkommen, uansett, forteller den engasjerte treneren for aktivitetstilbudet Young Active Bodø, Kim Andre Andersen (17).

17-åringen forklarer at konseptet Young Active har som mål å ivareta ungdom som ønsker å drive med idrett på et breddenivå, hvor det sosiale er en viktig del av aktiviteten og der trenerne er unge ledere. Målgruppen er ungdom i alderen 15 – 19 år.

- Ungdom er en stor ressurs for idretten, også som trenere og ledere. Vi ønsker at ungdom skal få drive idrett på egne premisser, og at de skal få lov til å bidra til sitt idrettslag, forklarer Monja Lien Jakobsen (21), initiativtaker og leder for Young Active Bodø.

Konseptet er organisert som «idrettsskole for ungdom», og kjennetegnes ved at det tilbys variert aktivitet og at deltakerne selv er med på å bestemme hva de ønsker å drive på med. Hovedfokuset er mestringsopplevelser framfor konkurranse.

- Gjennom Young Active har vi vist at det er mulig å legge til rette også for ungdom som ønsker å drive med idrett kun fordi det er gøy, uten prestasjonspress og mål om å være best, legger hun til.

 

Oppfordrer ungdom til å ta trener- og lederansvar

- For å skape et slikt engasjement, skolerer vi ungdom som ledere og trenere gjennom kursene «lederkurs for ungdom» og «Aktivitetslederkurs for ungdom», forteller 21-åringen.

Young Active-gruppa i Bodø er et resultat av Monjas initiativ i vervet som nestleder i Innstranda idrettslag, hvor hun fungerer som koblingen mellom idrettslaget og Young Active-gruppa.

- Vi startet opp dette lavterskeltilbudet i tett samarbeid med Nordland idrettskrets, hvor jeg sitter i ungdomsutvalget. Jeg hadde et ønske om å ha Young Active som en av mine arbeidsoppgaver der, og sånn ble aktivitetstilbudet til, forklarer hun og legger til:

- Jeg synes det er helt fantastisk å være med på dette fra starten av og se hvordan det stadig utvikler seg. Jeg var en av de som slutta for at jeg synes at det ble litt for alvorlig. Og det å kunne gi et tilbud til de som er i samme båt som meg, det synes jeg er kjempe morsomt!

 

Aktivitetstilbudet

- Vårt fokus er at deltakerne skal ha en finger med i spillet, vi skal gjøre det de ønsker. Vi skal innom flere idretter i løpet av året, og dermed er det viktig for oss at deltakerne er med og bestemmer hvilke idretter og aktiviteter som skal legges opp til. Vi bruker en årsplan, men vi kan komme på en trening uten at vi har en fasit på hva vi skal gjøre i dag – for det skal de deltakerne som har møtt opp bestemme, sier Monja.

Når unge trener andre unge, skaper det en helt annen dynamikk, mener de engasjerte ungdommene i Young Active Bodø - og mener dette er en av grunnene til at Young Active er så attraktivt idrettstilbud for ungdom.

- Det er et utrolig bra tilbud! Ikke bare er det gratis, men det er artig både for deltaker og trener. En annen ting er at du bestemmer helt selv i hvilket tempo du vil utvikle deg. Om du ønsker å bare ha det artig eller gjøre det mer seriøst ut av det. Kanskje du plutselig bestemmer deg for å gå tilbake i et idrettslag for å satse igjen. Men først og fremst er dette tilbudet for å ha det gøy – og det er for alle, avslutter Kim Andre.

Young Active er Nordland idrettskrets store ungdomssatsing. Prosjektet startet opp som et resultat av at Norges idrettsforbund utlyste prosjektmidler til idrettskretser og særforbund gjennom «Ungdomsløftet», etter å ha mottatt en jubileumsgave fra Kulturdepartementet ved sitt 150-årsjubileum i 2011.

– Vårt mål er å gi ungdom muligheten til å oppdage nye sider ved idretten, som de kanskje ikke visste fantes.

– Vårt mål er å gi ungdom muligheten til å oppdage nye sider ved idretten, som de kanskje ikke visste fantes.

vises ikke