Fra lavterskeltilbud til organisert trening

Det er lettere å få ungdommer over i organisert trening dersom de starter med et lavterskeltilbud, sier trener i Furuset Idrettsforening Kent-Rune Grande. De har hatt stort suksess med å få ungdommer med minoritetsbakgrunn inn i klubben. Tekst: Ingvild Telle // Foto: Bård Basberg

Facebook Twitter LinkedIn E-post

FURUSET // OSLO:

Gjengen i Furuset Idrettsforening nærmest boblet over av stolthet under fjorårets Idrettsgalla. Foran hele idretts-Norge og til stående applaus mottok 19-år gamle Sajandan Rutthira fra Furuset IF prisen for Årets ildsjel. Ung i alder, men allerede en bauta i klubben. Han har engasjert seg som fotball- og friidrettstrener, som sekretær for styret i Furuset IF, som ungdomsleder og som styremedlem i Furuset Allidrett.

Klubben har uten tvil gjort mye for Oslo-bydelen Alna ved å aktivisere inaktive ungdommer. De har startet Alnaskolen, som er en  frivillighetsskole der ungdommene lærer om kultur, rettigheter og får tilbud om ulike kurs. De knytter bånd mellom foreldre og lærere, og gjør lokalmiljøet mer transparent. I dag er Furuset et sted der folk kjenner hverandre.

            Kent-Rune Grande ble takket i Sajandans tale. Vi møter ham på fotballbanen. Grande er ansatt 100% som assisterende daglig leder i allidretten og 50% som fotballtrener i klubben.

– Det viktige er å ha det sosialt og å tilrettelegge for aktiviteter som man normalt ikke får være med på, for en så billig penge som mulig. Så er det opp til oss i lederteamet å søke penger for å få til det vi setter oss som mål, sier Grande når vi spør han om hva som skal til for å beholde ungdommene i klubben. Han sier det rett ut: Foreldrene kommer til ”dekka bord”. Snart skal fotballen på treningsleir til Spania. Foreldrene har betalt litt, klubben har sponset litt, og resten må de få inn på dugnad. Alle trenere og lagledere tar i et ekstra tak når det gjelder dugnad

– Nytt av i år er at vi har etablert et eget ungt styre, bestående av unge mennesker i alderen 18-20 år. En av tingene de skal jobbe med er å få større oppslutning fra foreldre, sier Grande og presiserer at konseptet “dugnad”og frivillighet er noe som primært er kjent i USA og Skandinavia. Furuset er multikulturelt og trenger en liten dytt for å komme i gang.

– Men det skal sies, vi har aldri hatt en bedre oppslutning fra foreldre enn vi har nå, og det er noe vi har jobbet for, sier Grande.

           

Mangfold

Furuset ligger øst i Oslo, i en av byens mest mangfoldige bydeler. Noen vil nok si at Furuset er belastet, men mye bra har også skjedd i området de siste årene. Det har blitt mer sosialt, mer åpent, ikke minst penere, med renoverte parker og byrom som samler folk. Furuset IF har tatt i et ekstra tak for bydelen og gått aktivt ut blant de lokale ungdommene, aktivisert dem og fått dem over i organisert trening.

– Mye startet med Alnaskolen i 2009. Vi så at det manglet et tilbud der ungdommene kunne lære om frivillighet og engasjement. Det vi ser er at ungdommer med minoritetsbakgrunn synes det er lettere å bli med hvis de møter noen som er fra samme land som synes at idrett og aktivitet er gøy. De sier ”bli med oss, prøv fotball”, forklarer Grande. Den viktigste og mest effektive metoden for å få involvert multikulturelle ungdommer i idrett er ved at de unge henvender seg til andre unge. De kaller det ung-til-ung-metodikken.

– I stedet for å ha ”gæmliser” som løper rundt med sneipen i kjeften og kaffekoppen i hånden og sier ”20 runder”, ønsker vi å ha unge trenere på de ulike lagene, sier Grande.

– Ungdommene hører mer på de som er noen år eldre enn foreldre og voksne.

 

Ny i serien

Allidrett? Lavterskel? Dugnad? Spørsmålene var mange da tilbudet om aktivitet og trening kom på banen. Representanter fra Furuset Allidrett forklarte og fulgte opp. De ble kjent med både foreldrene, ungdommene og lærerne på skolen. Lavterskeltilbudet i klubben foregår i dag i Furuset Forum, som er en kultur- og idrettshall.

– Vi er de samme menneskene som går igjen i håndball, fotball og i Furuset Forum. For mange er nok det en trygghet, sier Grande. 

            Rundt fotballbanen løper en jentegjeng. De har nettopp meldt seg opp i årets fotballserie. Ingen av dem har spilt fotball før. Kondisjonen er i alle fall på plass. På andre siden av fotballbanen trener et annet fotballag. Zubaier (19) er trener for gutter-12. Han er kurset gjennom klubbens frivillighetsskole. Førstehjelpskurs, fotokurs, politisk forståelse, konflikthåndtering, teambuilding og lokaldemokrati, for å nevne noe. Klubben fanger opp ungdommer som er ledere i lokalmiljøet – enten det er på godt eller vondt – og lærer dem å engasjere seg positivt.

– Alnaskolen er for ungdommer som ikke har noe å gjøre på fritiden. Du lærer mye om rettigheter, mennesker og religioner. Du lærer hvordan du skal bli en god leder og en god voksen, forteller Zubaier. Etter ett år får alle deltakerne i frivillighetsskolen diplom. Til nå har over 200 ungdommer i bydelen deltatt i prosjektet som startet i 2009.           Idrett handler ikke bare om å bli god i en sport. Idrett kan handle om å være i aktivitet. Å lære. Å få venner. Å ha gode rollemodeller rundt seg. Å utvikle seg til å bli gode ungdommer, mennesker og medmennesker.

– Furuset er et miljø der ungdommene som ikke er aktive fort kan holde på med noe som er dårlig. Selv har jeg fått mye igjen for å gå på Alnaskolen. Du lærer å ha noe å gjøre. 

– Vi ser er at ungdommer med minoritetsbakgrunn synes det er lettere å bli med hvis de møter noen som er fra samme land som synes at idrett og aktivitet er gøy. De sier ”bli med oss, prøv fotball!

– Vi ser er at ungdommer med minoritetsbakgrunn synes det er lettere å bli med hvis de møter noen som er fra samme land som synes at idrett og aktivitet er gøy. De sier ”bli med oss, prøv fotball!

Vises ikke

Ungdom fra Furuset Idrettsforening