Arven etter sykkel-VM

På hjul med unge frivillige

Erfaringene skal bringes tilbake til eget idrettslag og verv, på den måten bidrar deltakerne til videreutvikling og fornying. Tekst og foto: Caroline Dokken Wendelborg

Facebook Twitter LinkedIn E-post

Sykkel-VM// BERGEN:

Bak suksessen sykkel-VM ligger også en plan for neste generasjon sykkelledere. Norges Cykleforbund har startet et prosjekt som skal ivareta de engasjerte ungdommene som utgjør en forskjell i sine lokalmiljøer.

- Prosjektet ble døpt «Arven etter sykkel-VM», og er et nasjonalt tiltak hvor vi har rekruttert 28 unge ressurspersoner fra idrettslag i alle våre regioner og fra forbundets ungdomsutvalg, forteller prosjektleder i Cykleforbundet, Karsten Ølstad.

Målet med prosjektet er «å øke antall unge som har verv eller roller på alle nivåer i norsk sykkelsport».

- Vi ønsket et ungdomsprosjekt rettet mot VM, fordi vi har sett at vi trenger å utvikle nye, unge ledertalenter, trenere og kommissærer. Det er tross alt de som er fremtiden i norsk sykkelsport, legger Ølstad til.

«Arven etter sykkel-VM» tar utgangspunkt i ungdom i alderen 16-25 år som allerede er engasjerte i sykkelmiljøet. Deltakerne får kompetansepåfyll ved å være med på et skoleringsløp, og deretter delta som frivillig på et stort arrangement, som sykkel-VM. Erfaringene av dette skal bringes tilbake til eget idrettslag og verv, på den måten bidrar deltakerne til videreutvikling og fornying.

 

- Vi har mye å lære av hverandre

Sindre Hvesser Brein (16) er til daglig aktiv utøver i Asker Cykleklubb, og er en av de 28 deltakerne i «Arven etter sykkel-VM».

- Jeg ble med i dette prosjektet fordi jeg har et ønske om å engasjere meg mer i sykkelmiljøet enn det jeg gjør nå. Jeg har masse å lære, både av å være til stede, observere og møte andre som engasjerer seg – for jeg tror vi har mye å lære av hverandre, forklarer 16-åringen.

Den engasjerte syklisten sier han gleder seg til å ta med lærdom og erfaringer hjem til idrettslaget sitt, og håper han kan bidra til å skape et enda bedre treningsmiljø og gjøre klubben til en sosial møteplass for enda flere.

 

- Ungdom skal bli sett og hørt

Silje Synnøve Skottene (21) fra Gjøvik var tidligere aktiv syklist, men sluttet idrettskarrieren etter flere belastningsskader. Nå ønsker hun å bidra på andre områder.

- Selv om jeg ikke er aktiv lenger, ønsker jeg fortsatt å være en del av sykkelmiljøet og kunne bidra på andre områder. Det er derfor jeg ble med i dette prosjektet, samtidig som jeg er engasjert i ungdomsutvalget til Norges Cykleforbund og sitter i styret i Region Innlandet, sier hun.

- Først og fremst engasjerer jeg meg for at ungdom skal bli sett og hørt. Samtidig vil jeg jobbe for å få flere ungdom inn i idretten, og for at de som er der vil bli værende, forteller hun og legger til at det også er grunnen til at hun er med i prosjektet.

 

Søkt midler gjennom UNG-Frivillig Fond

Cykleforbundet har søkt og fått midler til «Arven etter sykkel-VM» gjennom Norges idrettsforbunds «UNG-Frivillig Fond».

Målet med fondet er å bruke store idrettsarrangement til å rekruttere flere unge frivillige til å fortsette engasjementet i idretten. De unge frivillige skal rekrutteres fra idrettsorganisasjonen, primært eget idrettslag og ta med erfaringen tilbake.

- Nå gleder vi oss til oppfølgingsarbeidet som inngår i prosjektet for å se hva deltakerne sitter igjen med etter sykkel-VM, og hvilke ønsker og tanker de har for det videre arbeidet i klubb og region. Ungdommen skal selv være med å sette agendaen for denne samlingen, forteller Ølstad.

I forkant av VM gjennomførte deltakerne sammen med kurslærere, skolert gjennom Idrettsforbundet, en samling med temaer som kommunikasjon, rollemodell, selvtillit og selvfølelse, medlemmet i sentrum og ungdom som ressurs.

- Prosjektet har skapt nye nettverk på tvers av Norge. Vi har lagt stor vekt på det sosiale og brukt mange øvelser for å skape trygghet og relasjoner, sier Ølstad og legger til:

- Engasjementet til deltakerne viser at norsk sykkelsport har en veldig spennende fremtid. Ikke bare er dette ungdom med stor kompetanse, men de har også et brennende engasjement for å gjøre en forskjell. De ønsker å bidra både i klubb og region.

 

- Erfaringene av dette skal bringes tilbake til eget idrettslag og verv, på den måten bidrar deltakerne til videreutvikling og fornying.

- Erfaringene av dette skal bringes tilbake til eget idrettslag og verv, på den måten bidrar deltakerne til videreutvikling og fornying.

vises ikke