SKULLERUD // OSLO:
Sesongens siste snø ligger fremdeles i kuldegropen ved Skullerud Idrettsanlegg i bydel Østensjø. Nærmere 18 gutter og jenter har møtt opp til trening. De er 16 og 17 år og er med i det som klubben kaller for ”kruttgruppa”. For krutt har de - og stooore smil.
– Det blir enda flere med i kruttgruppa til neste år også. Vi driver og verver på skolen og har konkurranse med juniorene i klubben om å ha den største gruppa, ler Katharina (17) og ser på kruttvenninne Stine (17). Hun bekrefter nikkende.
Det spesielle med denne gjengen er at de møter opp på trening tre ganger i uka bare for moro skyld. Her er ikke målet å konkurrer på et høyt nivå og kjempe om pallplasser, men om å ha flest mulig med i ”gjengen”.
– Vi har jo gått på ski sammen siden vi var barn. Da er det fint å møte folk, selv om vi ikke konkurrerer, sier Stine.
Kreative trenere
Klubben har i nærmere 20 år hatt en «kruttgruppe» ved siden av en ren junior-/ seniorgruppe, men de siste årene hadde den gått litt i «dvale»
Men, i fjor kom klubben i gang igjen med en egen treningsgruppe for dem som vil trene og/eller konkurrer på et «lavterskelnivå». Selv om dette er en egen treningsgruppe, har de fortsatt enkelte treninger og samlinger sammen med junior- og seniorgruppa, blant annet styrketrening og hjemmesamlinger.
Treneren er Tore Henning Helmersen, som selv er en merittert langrennsløper. Alle som vil, som er over 16 år, kan trene med kruttgruppa. De har en egen Facebook-gruppe hvor treneren i forkant av hver trening spør hvem som kommer. Trykker ungdommene ”like” betyr det at de kommer.
– Vi spurte lenge om han kunne tenke seg å ta ei slik treningsgruppe. For det er også en utfordring for et idrettslag å få trenere til å trene de som ikke ønsker å satse på et høyt nivå, sier Barbro Tomter Dahlen som er leder for langrennsgruppa i Rustad IL. Har man tatt trenerkurs på et høyt nivå så har de aller fleste trenerne også lyst til å trene utøvere som ønsker å satse på et høyt nivå, forklarer hun.
– Men i «kruttgruppa» skal man ikke drive satsing på høyt nivå, men aktivitet med ungdommene, legger hun til. Med en økende interesse for treningsgruppa, håper idrettslaget å få på plass flere trenere i framtiden. Kanskje kommer nettopp disse trenerne fra «kruttgruppa». I dag er «kruttgruppa» stor leverandør av trenere til de yngre gruppene, flott kombinasjon å trene selv ved siden av å trene yngre utøvere og en vinn-vinn situasjon for klubben!
Alderen 12-16
Som mange andre idrettsklubber, er alderen 12-16 år vanskelig. I Rustad IL jobber de knallhardt for at ungdommer ikke skal falle fra. De satser på å holde dem samlet hele veien opp til juniornivå. Å splitte lag i to grupper (og nivåer) kommer ikke på tale.
– Vi ønsker ikke A-lag og B-lag når utøverne er yngre. Det kan være uheldig for klubben, sier Dahlen. Hun mener at det for alderen 12-16 er mest krevende å være trener. Man skal ikke bare være en god langrennstrener, man skal også være kreativ og klare å holde 50-60 ungdommer i hver årsklasse i gang på én og samme tid. Alle med ulike ferdigheter og motivasjon. I Rustad IL er lek viktig.
– Hvis man skal klare å holde en treningsgruppe samlet til de går over i junioralder, må man hente frem leken, sier Dahlen og spøker litt med den polske langrennstoppen Justyna Kowalczyk.
– Jeg tror ikke hun har lekt noe særlig opp gjennom årene.
Målsetting
Ja, vi sier det igjen: Lek er viktig. Det er tross alt bare 1% som blir toppidrettsutøvere. I Rustad har de i løpet av klubbens 50 år hatt én eneste landslagsløper. Det er de selvsagt veldig stolte av. Men, kanskje er de vel så stolte av alle de barn, ungdom og voksne som de har lært å gå på ski, bli glade i fysisk aktivitet, og lagt et godt grunnlag for god helse resten av livet.
– Vi vinner ikke mange skirenn med de yngre i klubben, men på en annen side er vi en av Norges største klubber. Og vi har klart å fostre opp et stort antall egne juniorer og seniorer, og har en utrolig stor bredde. Det er også en seier, sier Barbro.
Målsetting er viktig. Derfor har klubben et ønske om at gjengen i kruttgruppa skal delta på minst ett «lavterskel» skirenn i året med påfølgende sosial samling. Enten det er et klubbrenn, Oppet spor i Vasaloppet eller, som de nylig fullførte, halv-Birken.
– Det var litt glatt da vi starta løpet, og det ble en kjempefin tur selv om vi ikke hadde den beste tiden, sier Stine.
– Vi hadde to mål. Det første var å komme i mål, noe alle gjorde. Det andre var å ikke falle, noe vi også klarte, ler Katharina. Gjengen overnattet på hytte og fikk til og med tid til en ekstra skitur.
Viktig å møte opp
Trener Tore Henning Helmersen mener miljøet i klubben og ungdommene imellom er nøkkelen. Han ønsker at selv de som ”bare” trener, skal møte opp 2-3 ganger i uken. Til tross for at det ikke føres fravær.
– Det er ungdommene som skaper miljøet, og da er det viktig at de møter opp. Det holder ikke at de kommer én gang i måneden. Da faller de fra, sier Helmersen.
– Hvordan er det å trene en slik gruppe?
– Det er moro! Gjengen er veldig entusiastisk, de har lyst til å leke og de er flinke til å møte opp. Blide, hyggelige og lette å ha med å gjøre, smiler han.