AKØY // HORDALAND:
Tirsdager og torsdager er kampdager på idrettsanlegget på Follese på Askøy. Spillere, trener, dommere, foreldre og småsøsken stiller mannsterke på gressplenene. Med sine 400 medlemmer og 40 lag når klubben bredt ut blant befolkningen på øya utenfor Bergen. Alle kjenner noen som spiller fotball på Follese, og det snakkes varmt om klubbens seneste varemerke: Femtiprosentregelen. Eller «Follese-regelen» som den også kalles. Alle som møter opp til kamp får spille minimum halve kampen. Uansett nivå, uansett motstanderlaget, uansett hvor de ligger på tabellen. Det har gitt resultater.
La dem spille fotball
Det var da forballklubbens trenerveileder og spillerutvikler, Nils Kristian Flatøy, var på en studietur til Polen at ideen kom opp. Først som en vennskapelig spøk til en fotballklubb som så smått er kjent for å dyrke talenter. Deretter som diskusjon og idémyldring, hvorpå det store spørsmålet oppsto: Hva om vi faktisk lar ungdommene få spille fotball?
– Der og da ble grunnideen formet, forteller Nils Kristian.
– Deretter satt jeg, lederen for barnefotballen og sportslig leder i klubben oss ned og drodlet. Hva gjør vi? Vil det fungere? Vi skrev regelen ned, hadde den oppe i sportslig utvalg og presenterte den for styret, forklarer spillerutvikleren. Regelen ble enstemmig vedtatt av hovedstyret. Den fikk navnet «Femtiprosentregelen» og ble nedfelt og gjeldende fra høsten 2014. Fra og med da måtte alle trenerne i klubben følge den.
Tryggere spillere
- Ja, jeg har merket det. sier Thomas (14).
- Jeg har ikke alltid vært den beste spilleren, men jeg føler at jeg har blitt bedre etter Femtiprosentregelen.
Kompisene Odin Ingvar (14) og Elias (14) er enig: regelen gjør det bedre og mer forutsigbart å være spiller i klubben.
- Du kommer ikke på kamp og håper på at du skal få spille litt. Du er garantert å få spille 50 prosent, og da kan du roe deg ned og gjøre ditt beste, sier Elias.
- Det gjør deg tryggere, nikker Odin Ingvar.
De tre spillerne påpeker at de alltid har følt seg bra behandlet i klubben og at regelen ikke har betydd store omveltninger for dem. Generelt i miljøet merket de overgangen fra barneskolen over til ungdomsskolen. Fotballen ble mer seriøs, og det ble mer tydelig at noen klubber lot enkelte spillere få spille mer enn andre. De er glade for at det ikke er slik i Follese.
Spiller seg gode
Det var ikke bare-bare å innføre regelen. Noen foreldre og trenere mente regelen ikke var gjennomførbar i forhold til det å spille fotball. Spesielt på juniornivå hvor det er store forskjeller på spillerne. Ganske rikitig: det ble en liten nedtur på resultatlisten den første tiden. Men etter et halvt år så klubben til sin store overraskelse at nivået jevnet seg ut. De opplevde å få flere jevngode spillere og dermed et sterkere lag.
- Det ser vi spesielt på 2000- og 2001-gjengen. Der det har blitt et mye jevnere nivå. De er ikke redd for å tabbe seg ut. De har spilt masse kamper før. Dette kan de, dette har de kontroll over, forklarer Flatøy.
Han mener regelen har gjort noe med spillerne i klubben.
- Det mest positive som har kommet ut av dette er kanskje det at spillerne virker mer happy. De virker stolte over både klubben og regelen, sier Flatøy.
- Men vi brøt regelen i helgen. Da hadde ikke gutter-17 innbyttere. Alle fikk spille 100 prosent, smiler han.