Ungdommene spiller i serien med de voksne

– For å skape et stort og godt miljø, er vi avhengig av å få med alle, sier klubbleder Knut Atle Skoglund. I Solør Bowlingklubb både trener og spiller de på tvers av alder. Tekst: Ingvild Telle // Foto: Bård Basberg

Facebook Twitter LinkedIn E-post

SOLØR // HEDMARK:

Musikken suser ut av høytaleranlegget i bowlinghallen i Solør. Vi er i distriktet med de tjukke L-ene: I Solør i Hedmark. Eller Flisa, som man også sier. Det mørke lokalet lyses opp av bowlingbanen. Fargerike bowlingkuler spretter ut av banemaskinen. Hallens ti baner er fulle. Gamle, unge, barn, menn og kvinner. Noen følger spent med fra sidelinjen, andre sender bowlingkulen konsentrert avgårde nedover banen. En kurv med hjemmelagde boller står på bordet. Og bare så det er sagt: Lille Solør har altså klart å opparbeide seg et medlemstall som utgjør 20% av alle bowlende ungdommer i Norge. Under junior-NM utgjorde klubben 20% av alle deltakerne. Det er imponerende!

– Det startet egentlig med en aktivitetsmesse i den lokale idrettshallen. Alle tilbud i Åsnes kommune ble vist frem, bowling inkludert. Vi fikk med oss fire-fem ungdommer som også hadde foreldre som holdt på med bowling, forteller Knut Atle Skoglund, leder i klubben. Ungdommene fikk hver sin gratis bowlingserie. De voksne mer erfarne bowlere i klubben var tilstede, veiledet og motiverte ungdommene.

– Og etterhvert begynte et miljø å oppstå. Flere kom til. Og nå trenger vi ikke å drive så mye rekruttering lenger. Ballen ruller av seg selv, sier Skoglund fornøyd.

 

Åpen hall

Hver tirsdag og fredag er det fast trening, men hallen er åpen hver dag. Nesten hver dag er det representanter fra klubben langs banene i bowlinghallen. Klubben har to trenere. Gjermund Mathiesen som nylig er nyutdannet med trener-2-kurs fra NIF, og Stefan Bäck med trener-3-kurs fra Sverige.

– Det betyr at klubben har alt som skal til for at de som ønsker det kan bli gode, forklarer Skoglund. Til tross for at klubben har mange ungdommer, er ikke hovedmålet å fostre opp landslagsspillere. Målet er at de ikke skal sitte hjemme og spille dataspill. For å få ungdommene motiverte til å holde på med bowling semester etter semester, har de i Solør troen på samhold på tvers av alder og nivå.

– Voksen tilstedeværelse sammen med juniorene betyr mye. Det tilstreber vi på hver eneste trening, sier Skoglund. Dess flere som møter opp på trening (og ikke-organiserte treninger), dess lettere er det å beholde gruppa, erfarer de i klubben.

            Ungdommene blir også inkludert i seriespillet i klubben. På hvert bowlinglag skal det være fire utøvere. I Solør er fordelingen én voksen og tre juniorer på et lag. Om laglederen er 60 år og junioren er 16 år, spille ringen rolle.  Alle stiller likt og spiller på samme lag.

 

Støtte

– Det som er bra i denne klubben er at vi får støtte hele veien. Folk kommer for å se kamper og er heiagjeng. De vil at vi som er juniorer skal komme oss oppover, sier Jens (17). Like bortenfor står en gjeng foreldre og ser på treningen.

– Det er jo litt artig at det kommer folk for å se på treningene også. Nå er det faktisk mange foreldre som har begynt å spille bowling også, på grunn av at barna spiller, smiler Jens. Lagspiller Jonas (15) er enig – det er fint med støtte. Både sosial støtte og økonomisk støtte.

– Vi får muligheten til å delta på ting som kanskje ikke andre får muligheten til. Som å spille mot amerikanske proffer i Stockholm, hvor vi vant! Det er det morsomste jeg har gjort i min bowlingkarriere, ler Jonas. I tillegg har de deltatt på flere vennskapsturneringer i Qatar, der forbundet i Qatar både inviterer og dekker alle utgifter i Qatar. Sverige, Finland og Norge blir invitert.

– Det er opplevelser for livet, sier Jens. 

– Voksen tilstedeværelse sammen med juniorene betyr mye. Det tilstreber vi på hver eneste trening

– Voksen tilstedeværelse sammen med juniorene betyr mye. Det tilstreber vi på hver eneste trening

Vises ikke

Gutt som bowler