Tenk langsiktig helt fra starten

God progresjon gjennom barne- og ungdomstiden er med på å holde iveren oppe. –Vi sikrer mestring ved å oppfordre til å drive med flere idretter, sier klubbleder Arild Olsen i Kjelsås IL Alpint. Tekst: Ingvild Telle // Foto: Bård Basberg

Facebook Twitter LinkedIn E-post

GREFSENKOLLEN // OSLO:

Kuldegradene biter godt i skibakken ved Grefsenkollen i Oslo. Ungdommene trener balanse på ski og kjører nedover løypa på bare én ski.

– Dere kan dra opp og kjøre hinderløypa, sier Arild Olsen til ungdommene. Han er daglig leder og hovedtrener for klubbens alpingruppe gjennom de siste tre årene.

Kjelsås IL Alpint har barn og ungdom fra 1. til 10. klasse. Etter ungdomsskolen samarbeider klubben med Nydalen skigymnas om de som ønsker å fortsette med idretten. Olsens hovedmål er derfor at flest mulig av ungdommene er mest mulig motivert for å gå videre på skigymnaset etter 10. klasse.

– Det er visjonen vår. Og den tror vi at vi klarer å nå gjennom langsiktig oppbygging fra utøverne er barn og opp gjennom hele ungdomstiden. Vi må gå skritt for skritt opp ”utviklingstrappa” vi har etablert i klubben, sier Olsen. Utfordringen ligger i å ikke forte seg for mye. Risikoen med det er at ungdommene mestrer for fort, for tidlig, og at de går på en smell. De blir lei av aktiviteten eller drar på seg en skade på grunn av for mye ensidig trening. Olsen tror alpint er en idrett hvor det ikke er uvanlig å pushe på. 

– Det koster en del å holde på med alpint. Det jaget som man kan finne i alpint har litt med at foreldrene er med og pusher tidlig. De vil gjerne se tydelig progresjon når de har lagt mye penger i utstyr og trening. Det kan være uheldig, sier Olsen.

 

Bygger opp

Inne i skistua på Trollvann lukter det av kaffe, vafler og varme pølser. Noen tar seg en hvil, andre jobber på laptopen mens barna er i bakken. Treneren henger jakken over stolen. Han er stolt over utviklingstrappen i klubben og har selv vært med på å konkretisere den. Hvert år de siste fire årene har utviklingstrappen blitt evaluert av trenere, utøvere og foreldre, og resultatet har blitt en metode som klubben er svært fornøyd med.   

– Tilbakemeldingene får vi gjennom et spørreskjema som vi sender ut én gang i året. Det er her man kan si sin mening om hvordan ting fungerer i klubben. Resten av året må foreldre og utøvere være med på det som er bestemt. Det gjør at alle er med på å dra i samme ende av tauet, og det er viktig for oss, sier Olsen.

– Deretter er det opp til styret, sportslig leder og meg å se hva vi kan gjøre med de ulike tilbakemeldingene. En av tilbakemeldingene denne sesongen var for eksempel at både trenere, foreldrene og ungdommene ønsker mer variasjon i treningene, forklaer Olsen.

– Ja, så da systematiserer vi det, og så blir det positiv energi gjennom hele opplegget.

 

Her kan du lese Arild Olsens utviklingstrapp.

– Vi tror ungdom blir værende i idretten lengre dersom vi langsomt tråkker skritt for skritt. Utfordringen ligger i å ikke forte seg for mye. Det ligger i menneskets natur å være kortsiktig. Å være langsiktig krever tålmodighet og disiplin.

– Vi tror ungdom blir værende i idretten lengre dersom vi langsomt tråkker skritt for skritt. Utfordringen ligger i å ikke forte seg for mye. Det ligger i menneskets natur å være kortsiktig. Å være langsiktig krever tålmodighet og disiplin.

Vises ikke

Jente som står slalom