Volleyball

Den femte aktiviteten

– I stedet for å konkurrere med familie, skole, fotball og håndball/speider/korps ønsker vi å være den femte aktiviteten i hverdagen, sier Olav Eieland, leder i Søgne Volleyballklubb. Tekst: Ingvild Telle // Foto: Bård Basberg

Facebook Twitter LinkedIn E-post

SØGNE // VEST-AGDER:

Sommersolen glitrer over Søgne utenfor Kristiansand. For ikke mer enn ett år siden ble det her, like ved Tangvall skole, anlagt to sandvolleyballbaner. På den ene banen spiller noen lokale gutter som har blitt igjen etter skoletid. På den andre banen varmer noen av volleyballklubbens egne spillere på smash og serv. Trener og daglig leder i klubben, Olav Eieland, peker fornøyd bort på de lokale ungdommene.

– Den biten der er ganske viktig. Den uformelle, uorganiserte treningen. Det var kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) som påpekte viktigheten av arenaer som dette, der det tilrettelegges for en ikke-fullt-så-organisert trening. I et folkehelseperspektiv er det veldig viktig; skal du holde ungdom aktiv, må slike arenaer som dette finnes, sier Eieland.

 

En gang i uken

Som i alle andre kommuner dominerer fotball og håndball idrettsbildet. Slik er det også i Søgne. Det har de derimot valgt å omfavne: I stedet for å konkurrere om ungdommenes oppmerksomhet, tilbyr volleyballklubben trening fem dager i uka, men har kun krav om at ungdommene møter opp på én av dem. De kan skreddersy sin egen deltakelse og engasjement i idretten, og det er rom for å både satse og å bare trene.  

– Vi kan ikke konkurrere med fotball og håndball for de er så store her, både når det gjelder organisering, økonomi, trenere og struktur. Men vi kan konkurrere med å si: “Vi vet at ungdommene er travelt opptatt og studerer og skal ha gode karakterer. Mange jobber og er aktive på andre arenaer. Kommer de på trening hos oss én dag i uka, er det flott”, sier Eieland.

– Som forelder ser vi at det i enkelte idretter blir utrolig alvorlig, og at det satses helt fra bunnen av. Vi blir sjeldent kjempegode, og likevel ofres det så mange unge på veien. Det er litt betenkelig, mener Eieland. Han peker til Ole Brumm, som ber om begge deler, og vil tilby toppene et tilbud, men samtidig holde på de som bare vil trene og ikke konkurrere. 

            Ari (15) og Emma (17) er begge aktive i fotball ved siden av volleyballen.

– Det er ikke sånn at du ikke får spille kamp om du ikke er på alle treningene. Hvis jeg er borte fra en trening på fotballen har det mye å si for spilletiden, så derfor er det gøyere her, sier Emma.

– Det er ganske fritt, egentlig. Ikke så seriøst og ikke noe press på at du må være med på alt. Selv om du kanskje har en dårlig dag, er det vanskelig å være sur på trening når alle er her for å ha det gøy, sier Ari. Han går på skole like ved volleyballbanen, og bruker banen også mye på fritiden.

 

Inviter de som har sluttet

På sidelinjen sitter foreldre i piknikstoler og soler seg. Etter treningen er det foreldremøte. En vannmelon skjæres opp til pausen. De uorganiserte, lokale ungdommene gjør seg ferdig med leken.

– Vi har en felles Facebook-gruppe, og så sier vi bare ”Volleyball?”, og så bare kommer folk, sier Martin (18). Peder (18) og Marius (18) nikker. Ved siden å være uorganiserte volleyballspillere, holder de på med fotball, turn, basketball og egentrening på treningssenter.

– Idrett ikke være organisert. Du ser jo det her, folk kommer frivillig og spiller for gøy, sier Peder.

– Selv spiller jeg basketball fordi det bare er veldig, veldig gøy. Jeg er interessert i sporten og vi har et godt miljø. Det er det som får meg til å ville fortsette, sier Marius.

– Og så er det viktig å invitere med folk, selv om de har sluttet i idretten. Da føler de seg inkludert og blir kanskje med videre likevel, sier Martin.

– Selv om du kanskje har en dårlig dag, er det vanskelig å være sur på trening når alle er her for å ha det gøy

– Selv om du kanskje har en dårlig dag, er det vanskelig å være sur på trening når alle er her for å ha det gøy

Vises ikke

Jenter som spiller volleyball