ORKDAL // SØR-TRØNDELAG:
Langt inn i skogen og enda litt lengre. Forbi ti tusen trær og så en sving til venstre. Der finner du Geitastrand idrettslags bueskyttergruppe. På en åpen plass i skogen står skytemattene på rekke og rad. Svart, blå, rød og gul, 10 meter, 18 meter, 30 meter, 40 meter, 50 meter, 60 meter, 70 meter og 90 meter. Noen av ungdommene står allerede på skytelinjen med spenn i buen. Treningen varer fra klokka 18-21 på tirsdager og klokka 15–18 på søndager. Ingen fører fravær. Ungdommene kommer som de vil.
Bueskyttergruppa ble opprettet for bare fire år siden. De fleste av medlemmene hadde ikke da skutt siden de var barn, med oppspente seljegrener og selvspikkede piler. I løpet av fire år har klubben klart å etablere et stabilt, sosialt og inkluderende miljø, hvor alle typer mennesker er velkommen, og hvor de til stadighet drar inn både norgesrekorder og solide internasjonale plasseringer.
- Det har vært en bratt læringskurve, smiler 15 år gamle Hanne Husdal.
Trening, terping og enda mer trening har gitt henne over 30 norske rekorder på innendørs og utendørs bane, i tillegg til fire NM gull.
- Jeg er generelt dårlig i all ballsport. Faktisk har jeg ikke vært god i noen sport, egentlig, men bueskyting fungerer. Bueskyting er en idrett alle kan holde på med. Det finnes en amerikansk skytter som heter Matt Stutzmann, han bruker foten og skulderen når han skyter. Blinde kan også skyte, forklarer Hanne. Det startet med at hun deltok på noen treninger og prøvde seg frem med buen.
- Så hva fikk deg til å fortsette?
- Det sosiale! Vi satser på å skape sosiale områder. For eksempel har vi bygget tak over skytelinjen, vi har grill og spiser ofte middag sammen, sier Hanne.
Det er alltid kaffe, saft og kjeks på benken. Pauser tar de når det passer dem. Også medlemmer fra naboklubbene stikker innom for å skyte med gjengen i Geitastrand.
Spenningsfilosofi
Ryktebørsen har gitt bueskyttergruppa høy kurs. Ungdommer leser om dem i avisa eller møter dem i sentrum når de arrangerer «bueskytterstevne» utenfor den lokale Bunnpris-butikken.
– Under slike arrangementer er det veldig viktig at det er ungdommene som instruerer og hjelper de som vil prøve bueskyting, og at de voksne holder seg i bakgrunnen. På denne måten blir ungdommene synlige og får en stolthetsfølelse over å få vise fram idretten sin, sier leder i klubben Morten E. Husdal.
Om noen blir fristet til å teste ut idretten, får de prøve gratis i en måned, utstyr inkludert, for å se om det er noe for dem. Morten har en treningsfilosofi når det kommer til ungdom. I tillegg til det sosiale, som er den aller viktigste faktoren for et godt fellesskap, er det tre andre punkter som er essensielle: spenning, utfordring og mestring. Disse tre skal balanseres på en bra måte, slik at ungdommene opplever motivasjon.
- Når ungdom starter med bueskyting er det automatisk spennende og artig, og de opplever fort mestring. Men etter hvert som de mestrer, synker spenningen, og det er da vår jobb som trenere virkelig starter, sier Morten.
Da gjelder det å gi ungdommene utfordringer slik at spenningsnivået stiger. I bueskyttergruppa i Geitastrand gjør de det ved å få flest mulig av ungdommene til å delta på stevner.
- Bueskyting er en individuell idrett der man kan delta på tvers av alder, kjønn og nivå. Man har ikke en «fiende» på samme måte som i lagsport. Når ungdommene får møte nasjonale og internasjonale miljøer og utøvere fra andre klubber og land, og de får testet seg selv, da kommer spenningsmomentet tilbake, forklarer Morten.
Og selv om de ikke alltid drar hjem med medalje og mestringsfølelse, er det viktigste at spenningen er på plass. Mestring kan man lettere å oppdrive på trening i hverdagen.
- Det er mangelen på spenning som utgjør det største faren for at ungdom faller fra. Glem ikke spenningen, sier Morten.