Kamsport

Kan trene på tvers av grener

På Sentrum Kampsport i Sarpsborg samarbeider de på tvers av de ulike kampsportene. De har felles styre, og ungdommene kan trene på tvers av de ulike grenene. Tekst: Ingvild Telle // Foto: Bård Basberg

Facebook Twitter LinkedIn E-post

SARPSBORG // ØSTFOLD:

Det er høy aktivitet i de gamle industrilokalene på Vesteng i Sarpsborg. Tidligere var dette en lyspærefabrikk, i dag huser de en av Norges største kampsportklubber. Listen er lang: Jujutsu, Karate, Kickboxing, Kali, Little Tigers, Fitness, Cross Training, Yoga, Tricking, Akrobatikk og Fight Safe Selvforsvar. Klubben som ble etablert i 1991 har i dag over 500 medlemmer, 250 av dem er ungdommer.

– Det som er litt spesielt med klubben vår, er at vi samarbeider på tvers av alle kampsportgrenene vi tilbyr. Vi har felles styre med sportslige ledere for de enkelte gruppene, og en felles visjon. Alle som ønsker kan trene på kryss og tvers i klubben, forteller Gard Sælid, leder i Sentrum Kampsport.

– Ungdommene kan være med på så mange grupper som de overhode vil.

 

Kunnskapsoverføring

Også i venterommet er det høy aktivitet. Foreldre snakker sammen, ungdommer gjør lekser, noen venter på at treningen skal starte. Ikke minst er det høy aktivitet på arrangementsfronten. Graderingsuker for å få belter. Halloweenparty, karnevalparty, stevner, landscup, minicup. Treningsleir på Kypros og Østerrike. For å kunne fortsette å ha en høy aktivitet i klubben, må de sikre kunnskapsoverføring. Den gjøres via ungdommene.

– Vi har en kjempefin ungdomsgruppe som er veldig ivrige. Kanskje litt over normalen, til og med. Og målet er å ha en stabil gruppe videre fremover, sier Sælid. Sentrum Kampsport utdanner instruktører og ledere selv. En overordnet plan sørger for at det blir gjort.

– Det er viktig at en slik plan ikke bare er god teoretisk, men såpass strukturert at den også er praktisk gjennomførbar. Ellers kan vi risikere å brenne ut ildsjeler og frivillige, sier Sælid. Han mener det er viktig å fordele oppgaver og ansvar på motiverte og mange nok personer. I tillegg oppfordrer de ungdommer i klubben å bli aspiranter, som er steget før de eventuelt blir trenere og instruktører. En aspirant er en rollemodell for de yngre i klubben. De hjelper hovedtreneren under treningene og har i oppgave å dele erfaringer og lærdom videre til yngre utøvere i klubben. Det blir det god klubbkultur av.

– Vi oppfordrer alle våre ungdommer å tre inn i slike roller. De vokser av det som mennesker og klubben får flere ben å stå på, sier Sælid.  

– Vi oppfordrer alle våre ungdommer å tre inn i aspirant- eller lederroller. De vokser av det som mennesker og klubben får flere ben å stå på.

– Vi oppfordrer alle våre ungdommer å tre inn i aspirant- eller lederroller. De vokser av det som mennesker og klubben får flere ben å stå på.

Vises ikke

Barn og ungdom i Sentrum Kampsport