Rideklubb med eget ungdomsstyre

I Råde og Onsøy Rideklubb har de opprettet et eget styre for ungdommene – og de står i kø for å bli styremedlemmer. Tekst: Ingvild Telle // Foto: Bård Basberg

Facebook Twitter LinkedIn E-post

RÅDE // ØSTFOLD:

Det lukter av hest og seletøy på Råde. Sørvest for Oslofjorden – midt mellom Moss, Fredrikstad og Sarpsborg – holder Råde og Onsøy Rideklubb til. I dag er det sprang på timeplanen, fem hester er i manesjen. Det terpes på grunnarbeid og kontroll av hesten på bakken. I helgen ble det arrangerte distanseritt med to- og firemilsløyper i skogen. Og helgen i forveien arrangerte ungdommene i klubben gymkhana, et lavterskeltilbud med lek til hest, der alle kan delta og der hovedmålet er å ha det gøy.

– Vi er en breddeklubb der alle blir sett og hørt. Samtidig stiller vi med lag i konkurranser, har medlemmer i Norgesserien og kretsmesterskap, sier Kristoffer Tvete. Han er en av klubbens 176 medlemmer og sitter som styreleder for klubbens helt egne ungdomsstyre.

 

Ungdommen er tilstede

I 2010 ble Råde Rideklubb og Onsøy Rideklubb slått sammen til én klubb. I årene som kom valgte den nye klubben å satse mer på ungdom og startet med å velge inn en ungdomsrepresentant i hovedstyret.

– Da fikk vi øynene opp for at det er ungdommene som er morgendagens idrettshelter. De brenner etter å få engasjere seg, sier styreleder Evelyn Johnsrød.

Derfor etablerte klubben også et eget ungdomsstyre, som blant annet fikk hovedansvar for stevner, avslutninger og andre sosiale sammenkomster. I tillegg ble det ytterligere vedtatt at hovedstyret alltid skal bestå av to ungdomsrepresentanter.

– Det gjør noe med ungdommene. De får selvtillit og de får ha en mening om saker og ting i klubben. Ikke minst gir det en viktig eierfølelse – ungdommene opplever at de er viktig for klubben, sier Evelyn.

           

God oppfølging

Kristoffer var den første som ble kastet ut i det. På årsmøtet i 2012 ble han valgt som ungdomsrepresentant i hovedstyret. Året etter ble han valgt som leder for ungdomsstyret, som består av totalt syv medlemmer. Og ikke nok med det. Kristoffer er i tillegg med i rytterkretsen, i ungdomskomiteen i rytterforbundet og i klubbens sportskomité (som for øvrig utelukkende består av ungdom). Nå er Kristoffer 19 år.

– Jeg ble tidlig sendt på lederkurs og har hele veien fått god oppfølging blant de voksne i klubben, forsikrer Kristoffer, og sammenligner det med riding: I begynnelsen blir du leid – og etter hvert som du mestrer får du også lov til å ri alene. Til slutt går alt av seg selv.  

– Sånn er det også med ungdommene. Du må gi dem muligheten til å prøve og feile. Det gjør ikke noe om man ikke er superdyktig, det er lov å ikke være perfekt. Vi gir dem skryt for at de prøver og at de er tilstede. Det er kjempeviktig i forhold til å bygge den rette selvtilliten, sier Evelyn. Hun og resten av klubben er stolte over hva de har fått til.

– Det viktigste vi voksne kan gjøre når vi ser at ungdom engasjerer seg, er å støtte dem. 

– Det er ungdommene som er morgendagens idrettshelter, og de brenner etter å få engasjere seg

– Det er ungdommene som er morgendagens idrettshelter, og de brenner etter å få engasjere seg

Vises ikke

Gutt på hesteryggen