Trivsel som smitter

For at ungdommene skal ha det gøy er det viktig at også de voksne har det gøy. – Som ledere i klubben må vi signalisere at vi koser oss. Det smitter, sier hovedtrener Eirik Ansnes. Tekst: Ingvild Telle // Foto: Bård Basberg

Facebook Twitter LinkedIn E-post

MANGLERUD // OSLO:

Bordtennisballene spretter frem og tilbake i en forrykende fart i kjellerlokalet til FOKUS Bordtennisklubb på Manglerud. Smidig og konsentrert, med blikket fast festet på ballen, varmes det opp til dagens trening. Hallen er full av ungdom.

- Vår grunnleggende visjon er at vi skal klare å både være mange og gode. Vi tror at miljøet er helt avhengig av forholdet mellom de to parametrene, sier hovedtrener Eirik Ansnes.

Han er fulltidsansatt i klubben. Som tidligere bordtennisproff og med flere års erfaring som trener, ser han viktigheten av samarbeidet mellom topp og bredde – ikke motsetningene. Klubbens landslagsspillere drar nytte av et miljø de trives i, og klubben drar nytte av å ha talenter som de ser opp til og lærer av.

– Det er nok de mest ambisiøse som er mest ressurskrevende og som får mest oppmerksomhet, men det er ikke sånn at de andre får null oppmerksomhet. Alle skal bli sett – og vi jobber for at alle skal bli utviklet som bordtennisspillere, sier treneren.

 

Voksenkultur

For å beholde et godt samhold i klubben, og for å bygge på samarbeidet mellom topp og bredde, legger klubben fokus på deltakelse på turer, egne arrangementer, leire og stevner.

- Det bruker vi aktivt for å bygge miljøet i klubben. Da er det viktig at alle ledere og frontfigurer i klubben har en positiv innstilling. At det ikke er et ork, men noe kult som vi gjør sammen. Vi ledere må gå i front og vise at det er kult å dra på busstur og at det er gøy å dra på bordtennisleir. Det skaper et samhold, sier Eirik.

- Hva har dere gjort for å etablere en slik kultur?

- En viktig faktor er at ledere aldri er alene. Vi voksne skal også ha det ålreit på tur, og derfor skal det alltid være mer enn én leder. Det gjør det mer sosialt og gøy for alle, sier hovedtreneren.

Når de voksne koser seg, signaliserer det til ungdommene at det er morsomt å være delaktig i klubben. Blant annet har klubben en egen sommerleir med 100 til 130 deltakere hvert år. Her deltar nåværende medlemmer, foreldre og trenere, i tillegg til tidligere spillere og ledere i klubben. En hel uke settes av.

- Det er en dugnadsuke for klubben, en treningsuke, og veldig mange av lederne er med fordi de synes det er kult være der. Det er ikke noe vi gjør bare for å være greie, påpeker treneren.

- Vi koser oss virkelig!

 

Foreldreregler

Tom Erik Haug er styreleder i klubben. Hans sønn Borgar (12) byttet skole til Høyenhall for å kunne trene bordtennis på Manglerud. Klubben har også spillere som kommer helt fra Sarpsborg flere ganger i uken for å spille. Det tar én time hver vei.

- Min sønn ville inn i en klubb med større miljø, der de sportslige utfordringene også var større, forklarer styrelederen.

I FOKUS bordtennisklubb går over halve budsjettet med til trenerlønninger.

- Har man ikke kompetente trenere og ledere i klubben, er det vanskelig å skape den mestringsfølelsen som er så viktig for barn og ungdom og som er med på at de fortsetter å holde på med idrett, forklarer Tom Erik.

Det er ikke bare trenere som skal ha en positiv innstilling. Også foreldre er viktige rollemodeller for ungdommene. Derfor har klubben nedfelt en 10-punktsliste som skal gjøre det trivelig for både bordtennismammaer og – pappaer.

– Foreldreregler er med på å forebygge at voksne fokuserer på resultater og blir overivrige i forhold til sitt eget barn, slik det fort kan bli, forklarer Tom-Erik.

– Som foreldre og voksne er det viktig at også vi er positive og leder dem i retning av mestringsfølelse! 

– Det er viktig at alle ledere og frontfigurer i klubben har en positiv innstilling. Leir og trening er ikke et ork, men noe kult som vi gjør sammen.

– Det er viktig at alle ledere og frontfigurer i klubben har en positiv innstilling. Leir og trening er ikke et ork, men noe kult som vi gjør sammen.

Vises ikke

Gjeng med ungdom over et bordtennisbord