Åpen idrettshall

Åpen idrettshall

I Flaktveit idrettsklubb har de gjort idrettshallen til et sted der ungdommene kan oppholde seg, om de skal trene eller ikke. Hallvaktene er ungdommene selv. Tekst: Ingvild Telle // Foto: Bård Basberg

Facebook Twitter LinkedIn E-post

FLAKTVEIT // HORDALAND:

Det er torsdag og vi besøker Flaktveit idrettslag. I hovedhallen er det håndballkamp mellom to rivaliserende klubber. Foreldre følger med spent fra sidelinjen. I et annet rom er det helt andre aktiviteter. Bordtennis, sjakk, kortspill og fire på rad. Dessverre er X-box-en ødelagt akkurat nå. Over døren henger skiltet «Vi Bryr Oss-salen».

– I dag er det torsdagsklubben. Det er noe vi i Flaktveit idrettslag har organisert for å gi ungdommene et alternativt tilbud til å reke rundt i byen. Vi kjører på med aktiviteter og leker, og hvis det er ledig i hallen, setter vi i gang en fotballturnering, forteller Adrian T. Lien (21), som sammen med Abdillahi Mahamud (19) er dagens hallvakter. De skal sørge for at alt står bra til, og være tilstede for ungdommene hvis de vil ha noen å snakke med.

– Vi har valgt å ha hallvakter som er unge i stedet for pensjonister. Vi kommer litt tettere inn på ungdommene enn det voksne gjør, sier Adrian litt spøkefullt.

 

Nærmiljø

Flaktveit idrettslag har altså valgt å ta et litt utradisjonelt ansvar. Ved siden av å drive organisert idrett, involverer de seg i nærmiljøet og engasjerer ungdommene som bor der. Flaktveit ligger om lag 15 minutter med bil utenfor Bergen sentrum, og har tidligere vært en belastet bydel. I dag har Flaktveit et langt bedre rykte, mye på grunn av arbeidet som er lagt ned av kommunen og idrettslaget fra slutten av 90-tallet. 

Mottoet for Flaktveit er ”Vi Bryr Oss”. Ungdommene som er i hallen i dag har vokst opp med at man skal engasjere seg og vise omsorg for menneskene rundt seg – også dem man kanskje ikke kjenner så godt. Like ved Flaktveithallen åpnet det i slutten av 2015 et asylmottak for mindreårige asylsøkere uten foreldre. Også de er hjertelig velkommen i idrettshallen.

– Med én gang asylmottaket ble åpnet, ble det etablert et tett samarbeid. De er her på torsdagsklubben og på fredager når det er åpen hall, og rundt juletider hadde vi et fellesarrangement der vi spiste grøt i Vi Bryr Oss-salen og spilte fotball i hallen etterpå, forteller Mattias Sakstad (16), som er ungdomsrepresentant i klubbens hovedstyre.

«Åpen hall» et annet inkluderingstiltak i nærmiljøet. Det skjer hver fredag, og alle som vil kan komme. Enten de er tilknyttet en idrett eller ikke.

– Da kommer det 30-50 ungdommer fra 13-18 år. Det er som oftest folk som bor i nærheten og som har vokst opp på Flaktveit, sier Mattias.

Da er det mer lagt opp til fysisk aktivitet som for eksempel volleyball og kanonball.

– De synes det er kjempekjekt å ha en sammenkomst og bare kunne være med venner og kompiser, sier Abdillahi.

 

Ble kjent i hallen

Også Abdillahi, Matias og Adrian har vokst opp i nærmiljøet. De spiller fotball, håndball og trener kickboxing – og har selv hatt mye igjen for at dørene alltid har vært åpne i Flaktveit-hallen.

– For å holde på ungdommer i selve klubben er det avgjørende hva som tilbys av andre aktiviteter utenfor idretten. For eksempel at du tar med laget på svømming, pizza og kino. Og at man gjør klubben til et værested, enten man skal trene eller ikke, sier Adrian.

At hallvaktene er ungdommer er slett ikke tilfeldig. Tanken er at ungdommene skal være der for hverandre, og at det er lettere for dem å snakke med en av hallvaktene hvis de er unge selv.  

– Vi bor i nærheten. Det er sykt digg å møte folk her, henge og sånn. Det er et bra sted å bare møte folk, sier Vegard (16).

Kompisen Thiro (18) er enig.

– Være sosial med de vennene du har. Og ha det gøy samtidig, sier Thiro.

– Spesielt på vinteren, for da er det ikke alltid like gøy å være ute, legger Vegard til.

Begge er aktive i organisert idrett i Flaktveit, henholdsvis fotball og innebandy.  Både Vegard og Thiro visste hvem hverandre var fra før, men har blitt bedre kjent gjennom torsdagsklubben.

– Det er lettere å bli kjent når vi møtes her, sier Vegard.

Isen ble brutt over et slag bordtennis.

– Jeg knuste han, smiler Thiro. 

– For å holde på ungdommer i selve klubben, er det avgjørende for hva som tilbys av andre aktiviteter utenfor idretten. At du for eksempel tar med laget på svømming, pizza eller kino.

– For å holde på ungdommer i selve klubben, er det avgjørende for hva som tilbys av andre aktiviteter utenfor idretten. At du for eksempel tar med laget på svømming, pizza eller kino.

Vises ikke

Gutter som spiller sjakk