Kickboxing

Bruker toppidrettsutøvere aktivt med ungdommen

– Vi satser på barn, ungdom og toppidrett. Alle som vil skal få være med, sier Daimi Akin, hovedtrener og daglig leder i Fighter Kickboxingklubb. Tekst: Ingvild Telle // Foto: Bård Basberg

Facebook Twitter LinkedIn E-post

SAGENE // OSLO:

Det startet med et ønske om en klubb for dem som ville satse. Der de ambisiøse med drømmer om internasjonale plasseringer kunne finne sin plass. I dag, 21 år senere, er Fighter Kickboxingklubb fremdeles en slik arena. Alle som har et hjerte for kickboxing er velkommen.

– Målet var å bruke alt av ressurser  på de som ønsker å satse, og på den måten legge best mulig til rette for dem. Det har vi lykkes med i løpet av de 21 årene vi har holdt på, forteller Akin. Merittene bekrefter påstanden: 182 NM-gull, 9 kongepokaler, 42 World Cup-gull, 12 EM-gull, 10 VM-gull, 17 profesjonelle titler. Og kanskje den gjeveste anerkjennelsen, ”Beste klubb” femten år på rad fra 2001-2015.

Prosjektet ”Ungdomsløftet” handler riktignok ikke om gullmedaljer og gjeve plasseringer, men om at ungdom skal være aktive i idrett gjennom ungdomstiden og inn i voksenlivet. Likevel er Fighter Kickboxingklubb et godt eksempel på at man kan kombinere topp og bredde.  Toppene går foran som rollemodeller og motiverer, og er med på å skape klubbidentitet og stolthet blant medlemmene. Det gjør de ved å være trenere for de yngre medlemmene i klubben.

– Det er klart at ungdom synes det er spennende å bli trent av noen av verdens beste kickboxere. Det er gøy for dem å ha noe å strekke seg etter, smiler Akin og viser til Thea Therese Ness, Andreas Løderup, Mette Solli, Terje Unnerud, Birgit Breita Nesnes, Marielle Kongsvoll og Daniel Armando Fossan. I tillegg til å være noen av Norges beste kickboxere, er de også trenere for ungdommene i klubben.

– Satser man seriøst, blir man også inkludert i klubbarbeidet. Flere av våre topper begynte hos oss som barn.

 

Trygghet i klubben

Enkelte kampsportmiljøer kan være preget av en matchokultur. Det ønsker ikke gjengen på Sagene å være. Tvert i mot ønsker de å være en arena der utøvere i alle aldere kan føle seg trygge og ivaretatt.

– Alle som satser hos oss, både trenere og utøvere, tegner en klubbkontrakt som sier at de skal avstå fra all rus og tobakk i aktiv sesong. Det handler om at alle som er ute reiser, enten det er treningsleir eller konkurranse, både voksne og ungdom, ikke har lov til å nyte alkohol eller tobakk, sier Akin. Det mener klubben gir trygge, forutsigbare rammer for både utøvere og foreldre.

– Mange er barn når de begynner hos oss, og vi er med på å forme livet deres. En ting er foreldrene hjemme, en annen ting er påvirkningen vi har her. Måten jeg er på, måten trenerne er på. Vi ser at mange av de som har vært i klubben i 15-20 år i dag har de verdiene vi ønsker at de skal ha. Vi tror det er med på å bidra med gode etiske verdier for ungdommene som vokser opp i samfunnet, sier Akin.

– Hva tror du er viktig med tanke på å holde ungdommene aktive og motiverte gjennom ungdomstiden?

– Jeg tror det er veldig viktig at ungdom får oppmerksomhet og blir sett. Gjerne av dyktige instruktører og aktører rundt seg, slik vi bruker våre profiler. Det er stort sett det vi gjør - og det fungerer, sier Akin.

– Ungdommene synes det er spennende å bli trent av noen av verdens beste kickboxere.

– Ungdommene synes det er spennende å bli trent av noen av verdens beste kickboxere.

Vises ikke

To ungdommer i kickboxekamp