Klatring

Buldrer så det braker

I Bodø klatreklubb settes det ikke krav til ferdigheter eller forkunnskaper. Det eneste klubben krever av ungdommene er at de må være motivert og vise interesse for å bli en bedre klatrer. Det har gitt gode resultater. Tekst: Ingvild Telle // Foto: Bård Basberg

Facebook Twitter LinkedIn E-post

BODØ // NORDLAND:

For litt under ni år siden startet klatreeventyret i Bodø. I et gammelt og nedlagt slakteri på Alstad, like utenfor Bodø sentrum, blir en buldrehall bygget. På dugnad og med en visjon om et større og mer inkluderende miljø, ender den opp som et av Norges største og beste buldreanlegg: 200 kvadratmeter stor og med buldreruter på internasjonalt nivå. I dag har klatreklubben i overkant av 450 medlemmer. Over 140 er under 12 år. 70 av klatrerne er mellom 13 og 19 år.

- Vi måtte utvide og utvide og utvide. Nå har vi fem ungdomsgrupper pluss tre barnegrupper, sier en fornøyd Anne Marthe Limstrand, leder for ungdomsklatringen. Ventelister har de også. Bodøværingene står i kø for å få buldre i det gamle slakteriet.

 

Anlegget må være bra

Det er full musikk i buldrehallen. Tjukke madrasser dekker gulvet og gjør rommet til et eneste stort lekerom. Regine (14) har satt seg et mål. Hun klatrer for palleplass i Norgescupen. I fjor fikk tok hun femteplass. Klatre har hun gjort siden hun var syv år.

- Det er morsomt og motiverende – og jeg har møtt mange nye venner. Her er det nesten ingen som kjenner hverandre fra før, men nå kjenner alle alle, sier hun.

– Hva tror du er viktig i forhold til det å få ungdom til å fortsette med idrett?

– Når det gjelder klatring er det viktig at det er et bra anlegg. Det må være ordentlig. Og så har vi det jo gøy sammen, smiler Regine.

En trening varer i to timer. Det starter med forskjellige oppvarmingsleker på tjukkasene, deretter blir de delt inn i grupper på to eller tre som lager bulder for hverandre. Blandingen av lek og seriøs trening passer henne bra.

 

Viktig å bli kjent

Tor-Erik Rokke (20) har klatret siden han var 13 år. I tillegg til å trene seks ganger i uka, er Tor-Erik også trener for klubbens rekruttlag. Når det kommer nye ungdommer til klubben jobber han med å få dem til å bli kjent med de gamle medlemmene så fort som mulig.

- Jeg prøver å plassere folk i gruppe som ikke kjenner hverandre fra før, og som ikke går på samme skole. På den måten blir de litt «tvunget» til å bli kjent med andre folk, forklarer han.

- Hva gjør at du selv har blitt så lenge i klubben?

- Jeg har møtt de rette folka, fått venner og hatt en trener som har motivert meg til å fortsette. Jeg synes det har vært artig hele veien.

 

Setter egne mål

Bodø klatreklubb er bygget på engasjement, tillitt og åpenhet. Her skal det være plass til alle, uansett nivå, alder og forkunnskaper.

- Det vi ser er at ungdommene selv blir motivert, og at de setter sine egne mål. Mange av dem gjør det også svært bra, sier Anne Marthe.

Klubben har deltakere på landslagsnivå og tar gode plasseringer i alle klasser under konkurranser. Det handler om balansegangen mellom de som vil satse og de som klatrer for moro skyld.

- De skal selv få velge hvor mye tid og krefter de skal bruke på klatringen – så lenge de viser at de vil gjøre sitt beste, sier Anne Marthe. 

– Vi ser er at ungdommene selv blir motivert og at de setter sine egne mål. Mange av dem gjør det også svært bra!

– Vi ser er at ungdommene selv blir motivert og at de setter sine egne mål. Mange av dem gjør det også svært bra!

Vises ikke

Gutt som klatrer