Skyting

Alle må føre treningsbok

– Det er så mye som skal skje idet ungdommene blir juniorer. Vi vil ha en mer organisert plan før de når den alderen, sier leder for ungdomsgruppa i Kisen miniatyrskytterlag Vera Tingsrud. Tekst: Ingvild Telle // Foto: Bård Basberg

Facebook Twitter LinkedIn E-post

KLØFTA // AKERSHUS:

Her i Kisen Miniatyrskytterlag (MSL) teller de 52 under 19 år, noe som er en økning på 70% de siste to årene. Vera Tingsrud er leder i ungdomsgruppa, og fremstår nærmest som en magnet på folk rundt henne. Avgift? Utstyr? Nøkler? Trening? Vera Tingsrud har svaret. I Alfhallen på Kløfta er det trening for ungdommene. Minst like mange foreldre er tilstede. Oppkvikkende kaffe serveres fra kaffemaskinen i hjørnet. En femmer legges i isboksen ved siden av.

– Vi drar med oss foreldrene også, og bruker mye tid på å skape et sosialt miljø. Idretten er en stor del av familielivet og da er det fint at det blir en vennegjeng også blant foreldrene. Har foreldrene det bra, og ungdommene får positiv backing, da blir de lenge i idretten, sier Tingsrud.

         

Skyting

I dag skytes det i konkurranse i Alfhallen. Eirik (10) er fornøyd med resultatet: 295 av 300 mulige poeng på 30 skudd.

– Det er gøy med alt jeg får være med på, rundt omkring på Østlandet.  Kisen MSL er et veldig fint sted å begynne, for her har vi alt du trenger for å bli gode, sier Eirik. Han vil holde på med skyting lenge – kanskje til og med resten av livet.

Et av verktøyene Kisen MSL har valgt å introdusere tidlig for de unge utøverne, er treningsdagbok. Etter hver trening noterer de hvordan det gikk, resultater og dagsform. Men viktigst: For hver trening som skrives inn i boka, må ungdommene også skrive noe positivt.

– Alle her på skytinga er enige om at det negative, det du ikke gjorde bra, er det ikke vits i å bruke tid og energi på, forklarer Eirik. Riktignok skal man lære av feilene og forbedre seg, men man skal ikke ha fokuset på det negative.

– Jeg har en mappe der jeg har notert alle – absolutt alle – resultatene mine, helt fra jeg startet å skyte for fire år siden. Da begynte jeg med et våpen med kaliber .22 og skjøt ikke mer enn 219 av totalt 350 poeng, forklarer Eirik. Det å ta vare på treningsdagbøkene og resultatene har gjort det lettere for Eirik å se progresjonen. 

June (19) fører også treningsdagbok. Hun begynte i Kisen MSL for to år siden, men har skutt siden hun var 10 år gammel.

– Det er en god følelse å få til ting. Idrettsgleden man får av å mestre noe, både nasjonalt og internasjonalt, har gjort at jeg trives veldig godt og har holdt på så lenge, sier June. Hun mener at treningsdagbøkene er med å gi både barn og ungdom et reflektert forhold til idretten.

– Det er fascinerende å se helheten, og forstå hvorfor man gjør det bra eller dårlig. Og så er det superbra å kunne gå tilbake i tid og se hva som har fungert tidligere, sier June. 

– En treningsdagbok gjør at du ser helheten, og du kan forstå hvorfor du gjør det bra eller dårlig. Det er fascinerende.

– En treningsdagbok gjør at du ser helheten, og du kan forstå hvorfor du gjør det bra eller dårlig. Det er fascinerende.

Vises ikke

Gutt som ligger på gulvet og skyter på blink