Tenk utenfor fotballbanen

Hva gjør man med 50 jenter når fotballsesongen er over og det er manko på treningshaller i nærområdet? Jo, man samarbeider med et annet idrettslag, som har treningssenter. Tekst: Ingvild Telle // Foto: Bård Basberg

Facebook Twitter LinkedIn E-post

HASLUM // AKERSHUS:

Ifølge Norges Fotballforbund har vi så mange som 250 000 fotballspillende ungdommer her til lands. Og trenerne, det er i stor grad foreldrene selv. Idretten er hovedsakelig drevet frem av frivillighet, iver og glød for barna og nærmiljøet.

Vi møter ledelsen i Bærum Sportsklubb og ledelsen i Friskis&Svettis Asker og Bærum. De samarbeider nemlig om å aktivisere 90 ungdommer gjennom fotballsesongens vintermåneder.

– Fotball er egentlig en sesongidrett fra tidlig vår til sen høst, men treningene holder vi på med hele året. Dermed hadde vi et problem i Bærum Sportsklubb: Vi var fire fedre som skulle underholde en gjeng ungdommer 365 dager i året, og dess større, flere og flinkere spillerne ble, dess høyere ble kravene til oss som trente dem. Vi var i grenseland for hva vi orket, forteller Anders Ljunggren. Hjulene gikk ikke rundt. Enten så måtte han slutte i jobben og gå over som 100% frivillig i fotballen. Eller så måtte de finne en annen løsning.

– Som med alle gode ideer finnes der en kone, og min kone foreslo at vi sendte dem på Friskis & Svettis, sier Ljunggren.

 

Kontakt

Dermed tok han kontakt med Kari Hornseth, som er utdanningaansvarlig i Friskis&Svettis Asker og Bærum, la frem problemet og lurte på om de kunne samarbeide. Friskis&Svettis, som har treningssenter (men som ikke er et kommersielt treningssenter), er et idrettslag organisert i Norges idrettsforbund. Med Hornseth i spissen stilte de seg positive og kom med et forslag til egnede treningstimer som fotballspillerne kunne delta på. Deretter tok trenerne ideen med videre til klubben og spillerne.

– Dette er en investering for mange år frem i tid. Gjennom vinteren holder ungdommene seg i form, samtidig som at de blir sterkere gjennom styrketrening. Vi fikk kjempegod hjelp fra Friskis&Svettis, som da løste problemene våre i forhold til lokale, ressurser (trenere) og gav oss en god pris for at våre ungdommer trener hos dem. Problemene vi hadde,  forduftet, sier Ljunggren.

Samarbeidet startet som et prøveprosjekt, men har nå gått over til å bli en integrert del av hvordan klubben driver ikke-fotballnære treninger. Koordinasjon, kroppskontroll, utholdenhet, spenst, styrke kan fint overføres til for eksempel et treningssenter.

 

Praktisk

Det er ikke bare-bare å ta imot 90 unge, nye medlemmer. Friskis&Svettis valgte å dele dem inn i puljer, og fordelte dem på passende gruppetimer med ledig kapasitet.

– Vi må finne aktiviteter som jentene synes er attraktive. Det er viktig at de synes det er morsomt, samtidig som at de får fysiske utfordringer, sier Hornseth.

Til høsten 2016 er ønsket at dette skal være et tilbud for alle utøverne i Bærum Sportsklubb. Da snakker vi 400 spreke ungdommer. Om det lar seg gjøre i en håndvending er uvisst. Det som er sikkert, er at gjennomsnittsalderen på Friskis&Svettis har sunket betraktelig. I dag er 25% av medlemmene deres under 25 år, noe de synes er positivt for både trivsel og miljø. Friskis&Svettis jobber i tillegg med inkludering av ikke-organiserte ungdommer, og ønsker å være en aktiv arena for dem som ikke konkurrerer. Gjensidigestiftelsen er en god støttespiller i dette arbeidet.

– Det som er så bra er at vi komplimenterer hverandre. Mens alle konkurrerer om ungdommene, deler vi på dem, sier Anders.

Hva sier ungdommene selv om opplegget?

– De synes det er ålreit å ikke bare være på fotballbanen. Å få skifte miljø, komme seg litt vekk. Og så er de glade for at de får profesjonell instruksjon. At det ikke bare er pappa som står på sidelinjen og instruerer, smiler Ljunggren.

– Det som er så bra er at vi komplimenterer hverandre. Mens alle konkurrerer om ungdommene, deler vi på dem.

– Det som er så bra er at vi komplimenterer hverandre. Mens alle konkurrerer om ungdommene, deler vi på dem.

Vises ikke

Gutt som trener styrke