Langrenn

Å leke seg til toppen

Helene Marie Fossesholm (20) er en av våre beste utøvere, og ikke bare i én, men to idretter: Langrenn og terrengsykling. Lek og moro i toppidrettshverdagen betyr mye for Helene, og her kan du lese hennes beste tips til unge utøvere og deres trenere.

Facebook Twitter LinkedIn E-post

tekst

Som seksåring startet Helene Marie Fossesholm med både fotball og håndball sammen med klassekameratene, og etter hvert som hun ble eldre, kom det flere idretter til. Lek og moro har stått sentralt hele veien, selv om hun i 13-14-årsalderen fokuserte mer og mer på langrenn og terrengsykling. Hun trener og konkurrerer aktivt i begge idretter den dag i dag.

– Motivasjonen er jo den viktigste faktoren når du er yngre. Det hjelper ikke å presse seg ut hvis du ikke synes det er moro. Det å kunne holde på med flere idretter og veksle mellom dem har hjulpet meg mye, sier Helene.

I tillegg til at variasjon og allsidighet i trening og konkurranse har vært motiverende og gøy, mener Helene at hennes allsidige bakgrunn også er skadeforebyggende – ved bruk av forskjellig muskulatur og egenskaper i de ulike idrettene.

– Ved å hoppe på sykkelen bruker jeg andre muskler og forhindrer skader ved at jeg får litt mer variasjon i treningen, poengterer 20-åringen.

Én av de viktigste grunnene til at Helene driver med både langrenn og terrengsykling, er at hun kan leke seg på veien til målene hun har satt seg. Det har hun gjort fra start, og det vil hun fortsette med så lenge hun synes langrenn og terrengsykling er gøy.

– Jeg har alltid likt å leke meg. Jeg elsker å leke på trening, enten det er å hoppe på kuler på langrenn eller sladde i svinger på terrengsykkel. Det har rett og slett vært utrolig viktig for meg å være allsidig, avslutter hun.

Ungdomsløftet oppfordrer både ungdom og trenere for ungdom å legge til rette for at utøverne har det gøy og morsomt under trening og i konkurranser.

Her er Helenes beste tips:

  • Til unge utøvere: Ha det moro på trening. Det er lov å tulle og tøyse!
  • Til trenere for utøvere i ungdomsårene: Legg opp treningen slik at den blir morsom. Treningen kan for eksempel krydres med stafetter og lek.

bilde

h3.jpg
Foto og video: Alexander Eriksson