Lønn til ungdommer som er trenere

– Det er bedre at vi betaler dem, enn at de bruker tiden sin på å sitte i kassa på Rema og Rimi, sier Kyrre Riis i Kolbotn IL Basketball. Tekst: Ingvild Telle // Foto: Bård Basberg

Facebook Twitter LinkedIn E-post

KOLBOTN // AKERSHUS:

Trepoengerne suser ned i nettet i idrettshallen på Kolbotn. Gutter 14 er godt i gang med dagens trening. Sammenlignet med fotball og håndball er nok basketball å anse som en liten idrett i Norge. Desto viktigere er det å drive klubben strategisk, og å gjøre det beste for å holde barn, ungdom og unge voksne aktive lengst mulig. Et av tiltakene Kolbotn IL Basketball har innført er å gi ungdomstrenere kompensasjon for den tiden de bruker på å være trenere og ledere i klubben.  

– Vi skjønte tidlig at enten så forsvinner de til Rema og Rimi, eller så gir vi dem den samme timesatsen for å være trenere hos oss. Så enkelt er det. Og selv om det kanskje er mer kompensasjon enn lønn, er det en anerkjennelse for at de velger å bruke tiden sin på oss. Vi ser på det som en investering i klubben, sier Kyrre Riis, sportslig leder i Kolbotn IL Basket.

 

Utviklingsår

Kristian (17) er trener for gutter 12 og er en av ungdommene som blir kompensert i Kolbotn. Flere av kompisene hans har funnet seg deltidsjobber ved siden av skolen. Det er populært å tjene egne penger, men ikke alltid like lett å kombinere med idrett og lederansvar.

– På dager hvor det sludder og regner og barna er umulige, da hjelper det godt på motivasjonen å få litt lønn. Samtidig gir det deg en ansvarsfølelse; du må levere et slags produkt, sier Kristian.

            Kolbotn IL Basketball kurser ungdommene til å bli trenere og lederfigurer. Det gjør de blant annet gjennom et utviklingsår, som er et år med kurs, veiledning og samlinger. Programmet er supplert av NIF og kjøres som et samarbeid mellom basketballforbundet, svømmeforbundet, danseforbundet og flere andre småforbund.

– Det er et opplegg som jeg anbefaler til de grader, sier Riis.

I løpet av ett år (to semester) lærer ungdommene alt fra møteteknikk, hersketeknikk og intimsoner til lederansvar, organisasjonsstruktur og å lede arrangementer. Ungdommene som deltar kommer fra ulike idretter.

– De møter idrettsnorge på tvers og blir kjent med kulturen i de forskjellige klubbene. Det er positivt, sier Riis.

 

Modne nok

– Da jeg ble spurt om å bli trener tenkte jeg ”hvorfor ikke?”. Jeg vil lære mer om sporten, og det gjør meg til en bedre spiller når jeg har bedre forståelse av hvordan man dømmer basketball, sier Kristian.

– Ja, og så er det veldig gøy da. Jeg har fått lyst til å ta flere kurs, legger han til. Våren 2016 deltok Kristian også som leder under Ungdoms OL.

– Vi må hele tiden være frempå og servere ungdommene muligheter. Problemet er heller å holde igjen akkurat til at ungdommene er modne nok. Det er mer enn nok av 13-åringer som vil bli dommere, ledere og trenere, men de må gjennom “fjortisfasen” for at vi kan få dem til å bli ansvarlige ledere for andre, sier Riis.

– Samtidig er det ikke nødvendigvis de som hopper frem og sier ”jeg vil” som er de som er best egnet. De mer beskjedne ungdommene trenger også en anerkjennelse i form av at vi satser på dem, sier treneren. 

– Vi skjønte tidlig at enten så forsvinner ungdommene til Rema og Rimi, eller så gir vi dem den samme timesatsen for å være trenere hos oss. Så enkelt er det.

– Vi skjønte tidlig at enten så forsvinner ungdommene til Rema og Rimi, eller så gir vi dem den samme timesatsen for å være trenere hos oss. Så enkelt er det.

Vises ikke

Lagbilde av Kolbotn basketklubb