Satser på sendebrett

Den lille øykommunen Solund har bare 800 innbyggere. De satser på sendebrett. Tekst: Ingvild Telle // Foto: Bård Basberg

Facebook Twitter LinkedIn E-post

SOLUND // SOGN OG FJORDANE:

To biltimer og én fergetime nord for Bergen finner du Solund. Et lite samfunn bestående av øyer, holmer, skjær og 800 innbyggere – som sammen utgjør Sogn og Fjordanes eneste rene øykommune. Her har det bodd mennesker helt siden steinalderen.

Gjennom luften suser en disk elegant og treffer en korg med kjettinger. Det klirrer. Sporten alle snakker om i Solund er frisbeegolf. Altså golf med sendebrett. Her ute, i Norges vestligste kommune, har de nemlig anlagt en 9-hulls frisbeegolfbane. Innen sommeren er planen å oppjustere banen til 18 hull – internasjonalt nivå.

- Vi som bor her trives med å trakke litt i naturen, og er det noe vi har så er det gode naturkvaliteter. Med frisbeegolf tenker du ikke at du skal trene, men etter en runde så har du faktisk holdt på i halvannen time og blitt skikkelig varm i kroppen, smiler Kjell Mongstad, leder for Solund Sendebrettlaug.

- Det er nok en litt uvanlig form for trening, men jeg føler denne aktiviteten kler oss i Solund.

 

Øysamfunn

Banen finner du på Hardbakke, den største øyen i kommunen. Her er også kommunehus, butikk, barnehage, barneskole og ungdomsskole. I likhet med mange andre små samfunn i distriktet, må ungdommene reise bort for å gå på videregående skole. Det gjør at Solund har få ungdommer i alderen 14-17 år. Og hva gjør man da? Jo, man legger til rette for at det skal være ekstra hyggelig når de kommer hjem i helgene.

- Til å begynne med visste vi ikke helt hva det var. Jeg bare ble med opp på banen for å se. Og så ble det bare mer og mer, forteller Isabella og Åsne (12).

De synes det er fint at de har fått noe så uvanlig som en frisbeegolfbane. At ungdommene er spredt på flere øyer gjør det utfordrende å få til samlinger i hverdagene. Derfor satses det heller på søndagene. Da stekes det gjerne vafler eller rørekaker på den nye banen på Hardbakke. Å samles slik gir en god fellesskapsfølelse, og ungdommene som bor hjemmefra får en god grunn til å komme hjem i stedet for å sitte på en bakgårdshybel i byen å sture.

- Vi går heller opp hit enn å henge på butikken, bekrefter Isabella og Åsne.

 

Unngå byråkrati     

Det startet med en sms fra Håvard: «Vi skal ikke bare sette i gang?» Noen dager etter var den første kurven kjøpt. Det ballet på seg, og ikke lenge etter ankom ytterligere åtte kurver og en hel haug disker til Solund. I juli 2015 stod en første testbane klar, takket være en fantastisk dugnadsgjeng. Du finner den på det offisielle kartet over baner i Norge, hvem som helst kan komme hit for å spille.

- Frisbeegolf  skaper aktivitet og fellesskap, og allerede nå ser vi en stor begeistring for idretten. Det er lett å like og lett å lære. Vi ønsker en arena der alle kan spille med alle og der alle kan lære av alle, sier lederen.

Alt du trenger er en bane og to disker. Ingen spesialklær eller sko. Det vil si … klubbskjortene er allerede på plass, maskoten likeså: en havørn som stuper ned i havet etter en frisbeegolfdisk.

– Som sagt: det ballet litt på seg.

– Vi går heller opp hit enn å henge på butikken

– Vi går heller opp hit enn å henge på butikken

Vises ikke

Fem jenter på huk med hver sin frisbee